Andorra Telecom

Rècord de centres inscrits en la 9a edició de la Micro First Lego League Andorra Telecom
Dec20
Tuesday 20 de December de 2022

Rècord de centres inscrits en la 9a edició de la Micro First Lego League Andorra Telecom

El col·legi espanyol Maria Moliner i el centre de Formació Professional d’Aixovall s’afegeixen a la competició de robòtica educativa que organitza Andorra Telecom i que es celebrarà el 15 de febrer al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

La Micro First Lego League Andorra Telecom comptarà en aquesta novena edició amb la representació més nombrosa de centres escolars del Principat de les edicions celebrades fins a la data. I es que a les escoles de segona ensenyança d’Ordino, Santa Coloma, Encamp, a la Sagrada Família, Janer i Sant Ermengol, s’afegeixen en aquesta edició l’escola Maria Moliner i el Centre de Formació Professional d’Aixovall. Una fita que demostra que el camí encetat fa 9 anys per Andorra Telecom per l’educació STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) ha aconseguit implicar a la majoria de centres de segona ensenyança del país. 

Tal i com ha explicat la cap de Responsabilitat Social Empresarial de la companyia en la roda de premsa de presentació de la 9a edició que s’ha realitzat a l’aula tecnològica del col·legi Sant Ermengol, ”el torneig comptarà amb 8 centres escolars i 15 equips, unes xifres que ens satisfan moltíssim i que garanteixen un torneig molt disputat i amb emoció assegurada”. Per Martí, “aquest torneig de robòtica educativa ha anat consolidant-se entre els centres escolars del país i considerem que aquesta és una mot bona notícia per Andorra. Aconseguir incentivar la curiositat per les formacions STEAM entre els joves era l’objectiu inicial i considerem que aquest torneig reuneix els ingredients necessaris per motivar als joves a participar i el que és més important, a gaudir de la formació”. 

Com apunta Maria Gilabert, coordinadora STEAM i professora de tecnologia del col·legi Sant Ermengol, “aquesta proposta és molt enriquidora per tots els 

nois i noies que hi participen, ja que no només els permet aprendre a resoldre reptes de manera autònoma i a treballar com un veritable equip, sinó que va molt més enllà: el component motivador de la robòtica els converteix en investigadors, programadors i tecnòlegs durant uns mesos”. 

Des de fa uns mesos els equips estan treballant en el repte proposat en aquesta edició per la FIRST LEGO, L’energia del futur. 

Aquesta competició creada per inspirar als joves a experimentar i fer créixer el seu pensament crític a través de la diversió i dels aprenentatge de les habilitats STEAM es desenvolupa en tres àmbits que valoren els jutges i àrbitres del torneig: el joc del robot, el projecte científic i els valors de la FIRTS LEGO. 

En el joc del robot, els equips han de dissenyar i programar un robot que ha de complir unes missions en un tauler de joc. Entre les 15 missions del repte, cada equip ha seleccionat aquelles que els hi han de permetre assolir el màxim nombre de punts en un temps de dos minuts i mig per cada ronda. Es comptabilitza la millor ronda de cada equip. 

Les 15 missions d’aquesta edició són: La planta d’hidrogen; la plataforma petrolera; el magatzem d’energia; la granja solar; la connexió a la xarxa intel·ligent; l’automòbil hybrid; la turbina eòlica; la missió sorpresa; el dinosaure de joguina; la planta d’energia; la presa hidroelèctrica; la reserva d’aigua; el power-to-x; la fàbrica de joguines i les bateries recarregables. 

En el projecte científic els equips han d’enfocar-se en una idea innovadora relacionada amb el repte, L’energia del futur. La recerca, les entrevistes a experts sobre el tema, identificar un problema i desenvolupar la solució serà un procés en el que l’equip ha de treballar seguint també els valors de la FIRST LEGO: la inclusió; la innovació; la recerca; l’impacte; la diversió i el treball en equip. 

Andorra Telecom promou la formació de la robòtica i innovació entre els infants i adolescents a través de les competicions com la Micro First Lego league, que aplega equips de diferents escoles, i a través de la World Robotic Olympiad (WRO), que reuneix clubs de robòtica. L’objectiu és incentivar les activitats relacionades amb l’educació STEAM, un model pedagògic que agrupa cinc àrees - ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques – per a la resolució de problemes tecnològics.

Customer service
115

From 8am to 11pm (Monday to Sunday).
In case of loss or theft of a mobile terminal, the schedule is 24 hours every day of the week.

Central offices
875 000

Monday to Friday from 8:30 a.m. to 8 p.m.
Saturday from 8:30 a.m. to 2 p.m.
Fast procedures on Saturday from 4 to 8 p.m.

Telephone information
national and international
111

From 8:00 a.m. to 12 p.m. (from monday to sunday).

Customer service
+376 301115

From 8am to 11pm (Monday to Sunday).
In case of loss or theft of a mobile terminal, the schedule is 24 hours every day of the week.