xena titol

Xarxa Educativa Nacional d’Andorra (XENA)

xena text

Una de les prioritats de l’acció pública d’Andorra Telecom ha estat la de garantir la connectivitat dels centres escolars dels tres sistemes educatius. La companyia i el Ministeri d’Educació treballen conjuntament per garantir l’accés a Internet i la connexió entre les escoles i les persones que integren la comunitat educativa.

La col·laboració històrica entre totes dues parts es va formalitzar l’octubre del 2013 amb la signatura d’un conveni entre els llavors ministres d’Educació i Joventut, Roser Suñé, i d’Economia i Territori, Jordi Alcobé. La peça angular és la Xarxa Educativa Nacional d’Andorra (XENA), una intranet que disposa d’un total de vint-i-nou accessos des de centres educatius o del Ministeri.

Aquesta xarxa de fibra òptica, de cent megabits per segon, distribueix el trànsit intern i deriva l’extern amb una línia d’alta capacitat d’un gigabit per segon. La concentració en un punt únic de sortida dóna moltes més garanties de protecció i minimitza els riscos. La intranet permet que tots els centres escolars tinguin servei wifi. Actualment, Andorra Telecom reserva el 20 % de la capacitat de la xarxa andorrana a les infraestructures educatives.

El conveni afavoreix els projectes conjunts destinats a potenciar l’ús de les tecnologies de la informació en el conjunt de l’estructura educativa. Alhora, garanteix que l’operador posi els mitjans per adaptar la infraestructura als canvis tecnològics i a la promoció de la societat del coneixement.