Ruta de navegació

Títol Apagada del coure

Apagada del coure

Apagada del coure text

El 31 de desembre del 2016 Andorra es convertia en un dels primers països del món en abandonar definitivament la telefonia fixa via coure. Culminava així un llarg procés iniciat l’any 2008 amb l’inici de la instal·lació de fibra òptica a tot el territori i que va tenir com a primera gran fita l’apagada definitiva de l’ADSL el 31 de desembre del 2014.

Molt abans, el setembre del 2013, el veïnat de Bixessarri (Sant Julià de Lòria) havia estat el primer en cobrir el servei en la seva totalitat via fibra òptica.

Al llarg del 2016 es va dur a terme el procés de migració en les llars que encara mantenien la telefonia via coure. Es va dividir en dues etapes. El 31 de juliol es va establir com a data límit pel pas a la telefonia via fibra òptica a les parròquies centrals i més poblades: Andorra la Vella i Escaldes-Engordany i el 31 de desembre per a la resta del país.

L’ús de la tecnologia FTTH suposa avantatges pels usuaris, especialment en el cas dels clients professionals i les empreses, i representa un estalvi de costos de gestió de la xarxa. El canvi es va aprofitar també per reduir l’impacte visual de les línies amb el soterrament de la xarxa en molts trams.