XatGPT: la intel·ligència artificial arriba a les aules

La Intel·ligència Artificial ha avançat significativament en els últims anys i, com a resultat, s'han desenvolupat opcions molt atractives, com el ja famós XatGPT (Generative Pretrained Transformer). Aquesta eina, desenvolupada per OpenAI, és un poderós model de llenguatge basat en Intel·ligència Artificial que ha transformat la nostra manera de comunicar-nos i aprendre.
Des de les seves primeres iteracions fins a la versió actual (GPT 4, llançada el passat 14 de març), ha millorat significativament la seva capacitat per a entendre i generar textos coherents.

L'aplicació de la Intel·ligència Artificial en diversos camps –tant del XatGPT, com d'altres eines que estan implantant grans empreses com Google–, entre ells l'educació, ha permès un accés més ràpid i eficient a la informació, proporcionant als estudiants un instrument inavaluable per a impulsar el seu aprenentatge en ple segle XXI.

 

Els perills de XatGPT

Si bé XatGPT ofereix beneficis significatius en l'àmbit educatiu, també comporta riscos potencials si s'utilitza de manera inadequada. Entre els principals perills per als adolescents, destaquen la dependència excessiva i la falta d'integritat acadèmica. La facilitat d'ús i l'eficàcia del recurs poden portar als estudiants a precisar massa de l'eina, la qual cosa resulta en una disminució de la seva capacitat per a pensar críticament i resoldre problemes per si mateixos.

Un altre aspecte preocupant és la privacitat i seguretat dels usuaris. En compartir informació personal o dades sensibles amb XatGPT, els estudiants podrien exposar-se a riscos de privacitat i seguretat. És fonamental que tant els professionals del món educatiu com els pares i mares abordin aquestes preocupacions i ensenyin a la joventut a utilitzar correctament aquests nous recursos que tenen a l'abast de la mà.

Un dels majors perills per als i les estudiants és la temptació de copiar un treball que no és seu. Si l'alumnat usa el Xat GPT per a generar contingut automàticament, el que realment fan és plagiar el treball d'altres autors, pràctica que pot tenir greus conseqüències, i no sols dins de l'escola.
Un altre efecte negatiu que pot derivar-se és la falta de pensament crític i originalitat en el treball dels nois i les noies. Si s'acostumen a utilitzar XatGPT per a acabar ràpidament els seus deures, poden dependre massa de l'eina i deixar de pensar de manera personal i creativa, actitud que minva la seva capacitat per a resoldre problemes i desenvolupar habilitats de pensament independent.

A més, l'ús de la Intel·ligència Artificial per a completar tasques escolars no assegura una millora en la qualitat del treball. L'instrument pot generar contingut que no és rellevant per a la tasca assignada. I com també porta a la falta de comprensió del tema, afecta al rendiment de l'estudiant en futurs exàmens i projectes.

 

Com detectar el seu ús?

És important que els mestres i pares estiguin alerta als signes que indiquen que un estudiant està utilitzant XatGPT per al seu treball acadèmic. Alguns dels senyals poden incloure:

  • Ús de frases o paraules poc comunes que no són pròpies del nivell educatiu.
  • Ús d'idees complexes que no són habituals per a l'edat.
  • Falta d'errors gramaticals i ortogràfics que són comuns en el nivell educatiu.
  • El treball té un estil diferent del dels seus lliuraments anteriors.

Els mestres també poden utilitzar recursos de detecció de plagi per a localitzar l'ús de XatGPT. Aquestes eines poden buscar coincidències entre el treball presentat i el contingut disponible en línia, la qual cosa pot indicar que l'estudiant ha “copiat i enganxat” el treball d'una altra persona.

 

Educar en positiu, la clau

Animar als adolescents al fet que no utilitzin XatGPT en els seus treballs escolars és una tasca desafiadora. La millor manera d'abordar aquest problema és mitjançant l'educació: els professors, pares i tutors hem de mostrar tant les oportunitats com els perills i conseqüències negatives que poden sorgir en utilitzar aquesta eina per a les seves tasques.

També és important fomentar la creativitat i el pensament crític, ja que això els ajudarà a desenvolupar habilitats útils per al món real. A més, es poden proporcionar recursos i eines alternatives per a la recerca i l'escriptura, que ajudin a desenvolupar les seves habilitats de manera més efectiva sense dependre de la IA.

Educar en positiu als joves és crucial per a fomentar la seva autoestima, motivació i resiliència, ajudant-los a desenvolupar tot el seu potencial i aconseguir les seves metes a la vida. Per això, és important parlar-los de les seves capacitats i fer-los entendre que, encara que la Intel·ligència Artificial ha avançat significativament en moltes àrees, hi ha uns certs aspectes de la intel·ligència humana que no es poden replicar. Per exemple, la creativitat, l'empatia, el judici moral i l'adaptabilitat.

Aquestes són habilitats fonamentals que només poden ser aconseguides a través de l'experiència i la intuïció humana. En emfatitzar la importància de l'esforç i l'aprenentatge, podem ajudar els adolescents a desenvolupar aptituds i destreses valuoses per al seu futur acadèmic i professional.
En resum, és important que, com a educadors i pares, guiem als joves en l'ús responsable de la tecnologia, fomentant l'ètica i la integritat acadèmica. D'aquesta manera, podem aprofitar al màxim les oportunitats que ofereix la Intel·ligència Artificial i, al mateix temps, enfortir la confiança i autoestima dels estudiants.

 

Firma: Joan de Santiago

Enllaç a l'article original

Anàlisi de cinema, sèries,
internet i videojocs.

L'anàlisi de cine, sèries, Internet i videojocs
des d'una òptica informativa i pedagògica entorn
de les novetats dels continguts audiovisuals.

Més articles

Contacta amb nosaltres

Botiga
C/ Prat de la Creu nº 2
AD500 Andorra la Vella
De 9h a 19h (de dilluns a divendres)
De 9h a 14h (dissabtes)
Servei d’atenció al client
Truca’ns al 115,
o al (+376) 301 115 si ets a l’estranger.
De 8h a 23h (de dilluns a diumenge).
En cas de pèrdua o robatori d’un terminal mòbil, l’horari és de 24 hores tots els dies de la setmana.
Despatx seu social
875 000
De 8h a 18h (de dilluns a dijous).
De 8h a 15h (divendres).
Informació telefònica
nacional i internacional

111
Preu de la trucada 2 € d'establiment i 0,26 € per minut.
De 8h a 24h (de dilluns a diumenge).